Declaració de l’Assemblea dels Moviments Socials FSM Dakar (Senegal) 10-02-2011

 

 

 

 

 

Ja tenim aquí la declaració resultant del Fòrum Social Mundial!

Un document de referència, d’àmbit global, a tenir en compte pel nostre treball diari i local. Traducció dels companys/es del Forum Social de Mallorca.

Declaració de l’Assemblea dels Moviments Socials FSM Dakar (Senegal) 10-02-2011

Nosaltres, reunides i reunits a l’Assemblea de Moviments Socials, realitzada a Dakar durant el Fòrum Social Mundial 2011, refermam l’aportació fonamental d’Àfrica i dels seus pobles a la construcció de la civilització humana.

Junts, tots els pobles de tots els continents, mantenim lluites amb les quals ens oposam enèrgicament a la dominació del capital, que s’amaga darrere la promesa de progrés econòmic del capitalisme i d’estabilitat política aparent.

La descolonització dels pobles oprimits és un repte gran per als moviments socials d’arreu del món.

Refermam el nostre suport i la nostra solidaritat activa als pobles de Tunísia, Egipte i del món àrab que s’aixequen avui per a reivindicar una democràcia real i construir poder popular. Amb les seves lluites, assenyalen el camí cap a un altre món, lliure de l’opressió i de l’explotació.

Refermam amb força el nostre suport als pobels de Costa d’Ivori, d’Àfrica i d’arreu del món en la seva lluita per una democràcia sobirana i participativa. Defensam el dret a l’autodeterminació i el dret col·lectiu de tots els pobles del món.

Dins del procés de l’FSM, l’Assemblea de Moviments Socials esdevé l’espai on ens reunim, des de la nostra diversitat, per construir junts agendes i lluites comunes contra el capitalisme, el patriarcat, el racisme i tota casta de discriminació.

A Dakar celebram els 10 anys del primer FSM, realizat l’any 2001 a Porto Alegre, Brasil. En aquest període hem anat construint una història i un treball comú que ha permès certs avanços, particularment a Amèrica Llatina on hem aconseguit de frenar aliances neoliberals i concretar alternatives per a un desenvolupament just socialment i respectuós amb la Mare Terra.

En aquests 10 anys, també, hem vist l’eclosió d’una crisi sistèmica, expressada en la crisi alimentària, ambiental, financera i econòmica, que ha comportat un augment de migracions i desplaçaments forçats, de l’explotació, de l’endeutament i de les desigualtats socials.

Denunciam el paper dels agents del sistema (bancs, transnacionals, conglomerats mediàtics, institucions internacionals, etc) que, cercant el lucre màxim, mantenen amb aspectes diversos la seva política intervencionista a través de guerres, ocupacions militars, missions suposades d’ajuda humanitària, creació de bases militars, saquejos de recursos naturals, explotació dels pobles i manipulació ideològica.

Denunciam també la cooptació que aquests agents exerceixen a través de finançaments de sectors socials del seu interès i les seves pràctiques assistencialistes que generen dependència.

El capitalisme destrueix la vida quotidiana de la gent. Però cada dia naixen lluites múltiples per la justícia social, per eliminar els efectes deixats pel colonialisme i perquè totes i tots tenguem una qualitat digna de vida.

Afirmam que els pobles no hem de continuar pagant per aquesta crisi sistèmica i que no hi ha sortida de la crisi dins del sistema capitalista!

Refermant la necessitat de construir una estratègia comuna de lluita contra el capitalisme, nosaltres, moviments socials:

  • Lluitam contra les transnacionals, perquè sostenen el sistema capitalista, privatitzen la vida, els serveis públics, i els béns comuns com l’aigua, l’aire, la terra, les llavors i els recursos minerals.

Les transnacionals promouen les guerres a través de la contractació d’empreses militars privades i mercenaris, i de la producció d’armaments, reprodueixen pràctiques extrativistes insostenibles per a la vida, acaparen les nostres terres i desenvolupen aliments transgènics que ens lleven als pobles el dret a l’alimentació i eliminen la biodiversitat.

  • Exigim la sobirania dels pobles en la definició del nostre mode de vida. Exigim polítiques que protegeixin les nostres produccions locals que dignifiquin les pràctiques al camp i conservin els valors ancestrals de la vida. Denunciam els tractats neoliberals de comerç lliure i exigim la circulació lliure de sers humans.
  • Continuam mobilitzant-nos per la cancel·lació incondicional del deute públic de tots els països del Sud. Denunciam igualment, als països del Nord, la utilització del deute públic per imposar als pobles polítiques injustes i antisocials.

Mobilitzem-nos massivament durant les reunions del G8 i G20 per dir no a les polítiques que ens tracten com a mercaderies!

  • Lluitam per la justícia climàtica i la sobirania alimentària. L’encalentiment global és fruit del sistema capitalista de producció, distribució i consum. Les transnacionals, les institucions financeres internacionals i els governs al seu servei no volen reduir-ne les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
  • Denunciam el “capitalisme verd” i rebutjam les solucions falses a la crisi climàtica com els agrocombustibles, els transgènics i els mecanisme de mercat de carboni, com REDD, que il·lusionen poblacions empobrides amb el progrés, mentre privatitzen i mercantilitzen els boscs i territoris on han viscut milers d’anys.
  • Defensam la sobirania alimentària i l’acord assolit a la Cimera dels Pobles contra del Canvi Climàtic i pels Drets de la Mare Terra, realitzada a Cochabamba, on alternatives veritables a la crisi climàtica han estat construïdes per moviments i organitzacions socials i populars d’arreu del món.

Mobilitzem-nos totes i tots, especialment el continent africà, durant la COP-17 a Durban, Sudàfrica, i la Río +20, l’any 2012, per refermar els drets dels pobles i de la Mare Terra i frenar l’acord il·legítim de Cancun.

  • Defensam l’agricultura camperola que ésdevé una solució real a la crisi alimentària i climàtica, i comporta també accés a la terra per a la gent que en viu i la treballa.

Per això, convocam a una manifestació gran per frenar l’acaparament de terres i donar suport a les lluites camperoles locals.

  • Lluitam contra la violència cap a la dona, exercida regularment als territoris ocupats militarment; però també contra la violència que pateixen les dones quan són criminalitzades pel fet de participar activament en les lluites socials.

Lluitam contra la violència domèstica i sexual, exercida contra elles quan són considerades com a objectes o mercaderies, quan la sobirania sobre els seus cossos i la seva espiritualitat no és reconeguda. Lluitam contra el tràfic de dones, nines i nins.

  • Defensam la diversitat sexual, el dret a autodeterminació de gèneres, i lluitam contra l’homofòbia i la violència sexista.

Mobilitzem-nos totes i tots, plegats, arreu del món contra la violència cap a la dona

  • Lluitam per la pau i contra la guerra, el colonialisme, les ocupacions i la militarització dels nostres territoris. Les potències imperialistes utilitzen les bases militars per fomentar conflictes, controlar i saquejar els recursos naturals, i promoure iniciatives antidemocràtiques com varen fer amb el cop d’Estat a Hondures i amb l’ocupació militar a Haití. Promouen guerres i conflictes com fan a Afganistan, Iraq, la República Democràtica del Congo i a països diversos.

Intensifiquem la lluita contra la repressió dels pobles i la criminalització de la protesta i posem-nos a enfortir eines de solidaritat entre els pobles, com el moviment global de boicot, desinversions i sancions cap a Israel. La nostra lluita també s’adreça contra l’OTAN i a favor de l’eliminació de totes les armes nuclears.

Cadascuna d’aquestes lluites implica una batalla d’idees, en la qual no podrem avançar sense democratitzar la comunicació. Afirmam que és possible constuir una integració d’un altre tipus, a partir del poble i per als pobles i amb la participació fonamental de la gent jove, les dones, camperols i pobles originaris.

L’Assemblea de Moviments Socials convoca forces i actors populars de tots els països a desplegar dues accions de mobilització, coordinades a l’àmbit mundial, per contribuir a l’emancipació i autodeterminació dels nostres pobles i per refermar la lluita contra el capitalisme.

Inspirant-nos en les lluites del poble de Tunísia i d’Egipte, proposam que el 20 de març sigui un Dia Mundial de Solidaritat amb l’aixecament del poble àrab i africà que, amb les seves conquestes, contribueixen a les lluites de tots del pobles: la resistència del poble palestí i sahrauí, les mobilitzacions europees, asiàtiques i africanes contra el deute i l’ajustament estructural i tots els processos de canvi que es construeixen a Amèrica Llatina.

Convocam igualment a un Dia d’Acció Global contra el Capitalisme, el 12 d’octubre , on, de totes les formes possibles, rebutjarem aquest sistema que ho destrueix tot al seu pas.

Moviments socials d’arreu del món, avancem cap a la unitat a l’àmbit mundial per enderrocar el sistema capitalista!

Nosaltres vencerem!

FSM Dakar (Senegal) – 10 de febrer de 2011

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: