MANIFEST! Manresa Solidària 2011

En moments de dificultats a les societats del nord, com a casa nostra, volem fer una crida a cadascun de vosaltres per no oblidar la realitat del sud, per construir respostes conjuntes, ja que avançant en la justícia en les relacions nord/sud no només defensem el que és just pels pobles empobrits, sinó que estem també contribuint a buscar alternatives saludables per al nord.

La nostra societat és víctima ara de les mateixes regles d’un joc desigual que ha portat a la misèria a tres quartes parts de la població mundial i està destruint la sostenibilitat del planeta.

Què hi ha darrera de la pobresa?

–          UN COMERÇ INJUST: Els especuladors fixen el preu de les matèries primeres i del treball produït al sud o al nord sense respectar en molts casos els drets humans i el medi ambient.

–          EXPLOTACIÓ PER PART DE LES MULTINACIONALS: L’explotació al sud creix al ritme de la fugida de les empreses del nord, i els beneficis de les multinacionals creixen devaluant o desapareixent el treball de la gent.

–          EXPLOTACIÓ RECURSOS NATURALS: Amb aquesta explotació el sud sosté el nostre ritme de consum al llarg de les últimes dècades: combustibles, aliments, minerals, roba, electrònics o joguines.

–          EL DEUTE EXTERN: Els països del sud continuen pagant el deute extern il·legítim i veuen limitats els seus pressupostos per a serveis bàsics. El sud paga anualment al nord 7 vegades més del què rep en “ajuda oficial al desenvolupament”.

–          DESPESA MILITAR: L’any 2009 , en plena crisi, la despesa militar mundial arriba al seu màxim històric; amb la despesa militar mundial d’una setmana s’eradicaria la fam al món. La UE és la màxima exportadora d’armes. A qui beneficien les guerres?

Fem una crida a governants i ciutadania per a:

–          No responsabilitzar de la crisi a les poblacions del sud i del nord. No legitimar les retallades en politiques socials i de cooperació, mentre es prioritza el pagament del deute i el benestar dels bancs per sobre de la inversió social. No oblidem que la banca privada, sector més endeutat, està aconseguint convertir el seu deute privat en deute públic.

–          Demanar la reducció de la despesa militar. Proposem trencar amb la inèrcia dominant que concep la seguretat en termes militars i apostem per una seguretat humana fonamentada en la promocióde l’educació, la protecció de la salut, un medi ambient saludable, l’accés a la vivenda, un treball digne i el respecte als drets humans.

–          Comprometre’ns a conèixer la història darrera els productes que consumim, fent una aposta pels productes més propers, sostenibles i justos amb qui els produeix.

 

Les entitats del Consell, oferim informació i eines de treball a totes aquelles persones que volen contribuir des de Manresa a les millores globals, avançant cap a una economia i unes relacions internacionals al servei de les persones.

“NO HI HA RES DE ROMÀNTIC EN VOLER CANVIAR EL MÓN.  NO CONCEBO MILLOR VIDA QUE LA DEDICADA A LES IL·LUSIONS, ALA TOSSUDESAQUENEGA QUE EL CAOS ILA DESESPERANÇAÉS INEVITABLE. EL NOSTRE MÓN, PLE DE POTENCIALITAT, ÉS EL PRODUCTE DE L’ ESFORÇ QUE NOSALTRES, ELS SEUS HABITANTS, HI ENTREGUEM”  (GIOCONDA BELLI)

Manresa a 1 d’octubre de 2011

Tu també pots fer un món per a tothom!

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: