Tractat d’armes històric

Ja tenim Tractat sobre Comerç d’Armes!

Abans d’ahir s’aprovava amb per una immensa majoria a l’ONU un tractat que regularà el comerç internacional d’armes
knottedgunun.jpj

Nota de premsa del 2 d’abril de FundiPau

El text s’ha aprovat per una aclaparadora majoria a l’Assemblea General de l’ONU

En una jornada històrica, 154 països han votat a favor de que la comunitat internacional tingui una regulació per al comerç de les armes convencionals. Després de 10 anys de campanya, en què FundiPau ha participat activament, per fi el TCA ja és una realitat.

Nota de premsa -2 d’abril de 2013

Ara, els governs han d’iniciar immediatament el procés de firma i ratificació

“La votació d’avui, que ha permès l’aprovació del primer tractat global per regular el comerç internacional d’armes, és una fita històrica, que marca l’inici d’una nova era. A partir d’ara s’ha acabat la impunitat per als traficants d’armes i els violadors dels drets humans”, afirma Jordi Armadans, director de FundiPau.

Després de sis anys de negociacions diplomàtiques i més de deu anys de campanya, els Estats membre de les Nacions Unides han votat a favor del Tractat sobre Comerç d’Armes (TCA) per una aclaparadora majoria (154 vots a favor – 3 vots en contra i 23 abstencions). El Tractat incorpora en el nou dret internacional un conjunt de regles clares per a totes les transferències mundials d’armes i municions.

La votació a l’Assemblea General de les Nacions Unides ha tingut lloc només cinc dies després de que l’Iran, Corea del Nord i Síria bloquegessin l’adopció del Tractat per consens en una tensa sessió en la darrera jornada de la conferència final sobre el TCA. Després d’aquest bloqueig un grup de països, encapçalats per Kenia, van presentar una proposta perquè avui es votés el text a l’Assemblea General. 

“Per a FundiPau, que ha participat activament en la campanya i en tot el procés diplomàtic, el fet que l’aprovació del Tractat es produeixi el mateix mes i any que celebrem el nostre 30è aniversari fa que visquem la celebració amb molta més intensitat i esperança. La tasca i la perseverància de la societat civil, dóna els seus fruits” diu Xavier Masllorens, president de FundiPau. 

El Tractat estableix obligacions vinculants als governs per avaluar totes les transferències d’armes i poder garantir que no seran utilitzades per cometre abusos dels drets humans, actes de terrorisme, pel crim internacional organitzat o en violacions del dret internacional humanitari. Es requerirà als governs que rebutgin qualsevol transferència d’armes si  existeix el risc de que els països les utilitzin per violar els drets humans o cometre crims de guerra.

La coalició Armes sota Control, que representa més de 100 organitzacions de la societat civil que treballen en 120 països, fa una crida a tots els Estats perquè donin prioritat a la firma i ratificació del Tractat. La coalició demana a tots els governs que es comprometin a aprovar la legislació nacional necessària perquè el Tractat entri en vigor al més aviat possible.

La coalició Armes sota Control assegura que és imperatiu que tots els governs que han votat a favor del Tractat demostrin el seu compromís d’establir els estàndards internacionals més alts possibles en la seva aplicació. Per exemple, poden començar incloent totes les armes convencionals en les seves llistes nacionals de control i fent explícit que sempre rebutjaran les transferències d’armes quan existeixi un risc substancial de vulneració dels drets humans i del dret humanitari. 

Alex Gálvez, supervivent de la violència armada i Director Executiu de la Fundación Transiciones de Guatemala: “Aquest és un bon dia per als supervivents de la violència armada arreu del món, i un dia d’orgull per la Campanya Armes sota Control; però la feina no s’acaba aquí. Ens hem d’assegurar que aquest Tractat realment produeix canvis positius sobre el terreny. Els Estats han de ratificar el TCA ara, i fer que la seva aplicació immediata sigui una prioritat.”

La coalició Armes sota Control fa més d’una dècada que fa campanya perquè s’aprovi un TCA fort. La votació a l’Assemblea General de l’ONU culmina anys de treball dur per a la societat civil, que ha realitzat un paper central en la iniciació del procés cap a una conferència diplomàtica per regular les vendes d’armes convencionals.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: